Palme mordet

Sven Olof Joachim Palme, född den 30 januari 1972 i Stockholm. Var Sveriges statsminister under två perioder; 1969 – 1976 och andra gången från  1982 och from till 1986.

Olof Palme sköts på Tunnelgatan vid Sveavägen, utanför affären Dekorima i centrala Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986 när han tillsammans med sin hustru  skulle ta en promenad hem efter att ha sett Bröderna Mozart på biografen Grand. Han fördes till Sabbatsbergs sjukhus där han dödförklarades klockan 00.06 den 1 mars 1986 och obducerades senare  samma dag. Den största svenska polisinsatsen i modern tid sattes in för att så snabbt som möjligt försöka lösa mordet. Många uppseendeväckande turer följde, skandaler och polisiära misslyckanden.

I december 1988 anhölls Christer Pettersson som misstänkt för mordet. Denne dömdes också i juli 1989 av Stockholms tingsrätt som skyldig, men frikändes i november av en enig hovrätt. Misstankarna mot Pettersson kvarstod dock och resning begärdes av riksåklagaren i december 1997, men avslogs av Sveriges högsta domstol den 28 maj 1998. Sedan dess har ingen misstänkt åtalats – trots att 130 personer har erkänt mordet.

Mordet på Sveriges statsminister blev ett nationellt trauma och en väckarklocka för Sverige att världen hade förändrats.

Olof Palme var bland annat en stor kritiker till apartheid och kolonialism. Under hans tid som statsminister så präglades den internationella politiken av Chile, Greklands och Spaniens diktaturer men även av Israel och Palestina konflikten.

♥쟈금은 안녕

Advertisements
This entry was posted in Jaesun thinks and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s