Melodifestivalen Grande Finale

Startfältet i årets Melodifestival, några förhandstippade etablerade artister gentemot yngre och mer orutinerade vissa ute efter revansch. Inte särskilt många nykomlingar tog sig till årets final.

  1. Anton Ewald -Natural
  2. Ellen Benediktson – Songbird
  3. Alcazar – Blame It On the Disco
  4. Oscar Zia – Yes We Can
  5. Linus Svenning – Bröder
  6. Helena Paparizou – Survivor
  7. Yohio – To The End
  8. Sanna Nielsen – Undo
  9. Panetoz – Efter Solsken
  10. Ace Wilder – Busy Doin’ Notihin’

Årets startfält i svenska Melodifestivalen gör att jag lite bitter men med lättnad kan konstatera att jag inte längre verkar tillhöra målgruppen som majoriteten av artister förmodligen vänder sig till. Anton Ewald – nej, tyvärr inte min stil, gillar varken sången eller uppträdandet känns för påklistrat och falskt. Tyvärr, kom igen om några år – sådär en fem gärna 10 men lär dig sjunga först. Linus Svenning, ledsen men jag förstår inte poängen låten i sig verkar tjatig och väldigt kort. Lätt att komma ihåg texten i alla fall, men risk att bidraget glöms bort. Linus hade knappast glömts bort men själva bidraget och låten. Ace Wilder, ursäkta mig men låten känns väldigt intetsägande men vem vill inte bli rik utan att behöva jobba !? Scenkläderna kunde förbättras lite om ni frågar mig , har dock aldrig förstått hiphop. Själva numret hade inte glömts bort, hoppade omkring som en vilde på scenen och Ace pekfinger hade ingen kunnat glömma. Nej, jag är inget Ace Wilder fan. Hade föredragit Shirley Clamp framför Ace Wilder även om Ace nästan tog hem hela segern.  Panetoz har jag tyvärr aldrig hört talas om, låtens förmodade budskap är i alla fall lättare att ta till sig. Hade underlättat om de inte envisats med att mumla i mikrofonen och istället sjunga på riktigt istället för att rappa, svårt att höra vad de sjunger.  Ellen Benediktson, hade en fantastisk röst som dock får stå tillbaka på grund av den lite svagare låten och något intetsägande uppträdande. Risk att det glöms bort. Tyvärr.

Yohio, har lättare att relatera till henom i år jämfört med förra året låten är lättare att relatera till. Har poential att vinna , framöver om hen bara finslipar sin image lite. Oscar Zia, jag gillar snubben även fast jag knappast är ett Zia fan, låten är en av det bättre och uppträdandet känns starkt. Känns dock lite väl likt Antons eller det Anton som härmar Oscar ? Han har i alla fall potential att vinna-i framtiden. Alcazar har lyckats med ett riktigt shownummer som känns glatt och  glammigt  som även andas disco. En låt man blir glad av.   Helena Paparizou, är enligt mig ett av de starkare numren. Även om sången i sig känns lite daterad. Bör en tidigare Eurovision vinnare få ställa upp igen, även om et är för ett annat land. Sjunga kan hon i alla fall.  Sanna Nilsen, är min favorit i årets startfält dock så kan jag bara konstatera att det verkar som om dagens tonåringar har en helt annan smak och tycke. Utgången i årets Melodifestival är därför oviss, tror därför att chansen är större att Yohio, Panetoz, Anton Ewald, Ace Wilder eller Linus Svenning tar hem segern. Tyvärr.

Alcazar – Blame It on the Disco: 110
Helena Paparizou – Survivor: 84
Linus Svenning – Bröder: 83
YOHIO – To the End: 82
Ellen Benediktson – Songbird: 61
Oscar Zia – Yes We Can: 53
Panetoz – Efter solsken: 33
Anton Ewald: Natural: 18

Ett tag var det nära att hiphop influerade Ace Wilder skulle representera Sverige i Köpenhamn vid årets Eurovision. Lyckligtvis vann Sanna Nielsen med ynka 2 poäng över 2an Ace. Tack och lov. Redan 2008 visade Sanna stor potential då hon vann folkets röst.

Ace Wilder fick 210 poäng sammanlagt även gangsterkillen Linus gick bra hem hos jurygruppen, förvånande nog. Tur då att både Ace, Linus och Anton blev bjudna på bakelser med inspiration från deras egna bidrag. http://www.svt.se/melodifestivalen/sa-lagar-du-mellobakelserna

tredje plats

femte plats

åttonde plats

sjunde plats

andra plats, folkets vinnare

fjärde plats

Linda Bentzing en av de tyngre namnen som ej lyckades ta sig till finalen har till skillnad mot Sanna endast medverkat ynka 5 gånger utan vinst. Även begåvade Martin Stenmarck fick se sig besegrad då han deltog i Melodifestivalen för andra gången med bidraget När Änglarna Går Hem, men till skillnad mot Linda Bengtzing så lyckades Martin att knippa segern första året; 2005 då han deltog med Las Vegas. Hade föredragit Martin i finalen framför Linus Svenning. Enough said.

Är framgångsreceptet 7 försök i Melodifestivalen… Jag är i alla fall väldigt glad och lättad över att Sanna lyckades vinna över Ace, Linus, Anton och Panetoz. Återstår dock att se hur det går för Sanna den 6 maj i Köpenhamn. Tills dess håller jag tummarna. Charlotte Nilsson har lyckats med konststycket att vinna Melodifestivalen hela två gånger, 1999 med Tusen och en natt och 2006 då hon tyvärr inte lyckades lika bra i Eurovision.

Förra årets skandal var att Yohio blev utsedd till vinnare av folkets röst, nu påstår många att röstkaoset gjorde så att fel låt vann. Den rätta vinnaren bör ha varit energiska Ace istället för rutinerade Sanna. Sant eller inte, låter som dålig förlorare eller fel låt vann, vilket jag inte kan hålla med om. Sverige har hedern i behåll, erkänner även att jag blivit Sannafrälst. Bra även att så många kvinnliga artister fått chansen att pröva lyckan i delfinalerna och även att könsfördelningen i finalen var jämnare i år. Ni minns väl att Louise Hoffsten faktiskt var den enda kvinnliga artisten att ta sig till finalen ?

♥쟈금은 안녕

This entry was posted in Jaesun says and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s