Ture Sventon Semlor

Ingredienser:

  • 75 gram smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 gram jäst, 0,5 pkt
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • 8 dl vetemjöl (ca 500 gram)
  • 1 ägg till pensling och deg
  • Fyllning till semlorna: 200 gram mandelmassa
  • 1 dl grädde eller mjölk att ha i mandelmassan
  • 3 dl vispgrädde att vispa
  • 0,5 dl florsocker att pudra semlorna med

Tillagning:

  1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke, häll över lite av den ljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan och rör om.
  3. Stöt kardemumma i en mortel.
  4. Tillsätt salt, socker, kardemumma (valfritt) och större delen av mjölet. Spara någon dl till senare.
  5. Vispa ihop ägget i ett glas och spara halva till att pensla med – tillsätt resten till degen.
  6. Arbeta vetebrödsdegen kraftigt tills den känns smidig.
  7. Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och sedan i förslagsvis 12 bitar och baka ut runda, släta bullar.
  10. Lägg vetebullarna på bakplåtspapper på plåtar.
  11. Låt jäsa övertäckta 30 minuter.
  12. Nu kan du riva mandelmassan i en bunke och blanda med grädde eller mjölk. Du kan senare tillsätta lite av inkråmet från vetebullarna när de är bakta.
  13. Passa också på att vispa grädden om du vill och ställ i kylen.
  14. Grädda vetebullarna i mitten av ugnen i 8 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  15. Ta ut och låt dem svalna på galler under en bakduk.
  16. Skär ett lock i varje bulle.
  17. Gröp ev. ur en del av inkråmet och blanda det mandelmassan
  18. Fyll bullarna med fyllningen av mandelmassa.
  19. Vispa grädden om du inte gjort det och spritsa eller klicka ut den på bullarna.
  20. Lägg på locken och sikta florsocker över semlorna.

Receptet räcker till ca 12 stycken.

♥쟈금은 안녕

Advertisements
This entry was posted in Jaesun says and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s